Bølgefænomener i naturen

Aktiviteter ved vand og i laboratoriet

Klassetrin: Udskolingen og 1.g 
Fag: Fysik
Indhold: Aktiviteter om bølgeegenskaber for vand, lyd og lys.

Omfang: 1-1 ½ dag afhængigt af antal aktiviteter.

Kort beskrivelse af forløbet

Dette undervisningsmateriale har fokus på undersøgende undervisning uden for klasserummet, fulgt op med demonstrations- og elevforsøg i laboratoriet.

Aktiviteterne kommer omkring alle begreber til beskrivelse af bølger og bølgefænomener og dækker kernestoffet for gymnasiets c og b-niveau i fysik. 

Forløbet kan i dele eller hele sin form med fordel være en del af en camp sammen med biologiforløbet om Klorofyl og andre pigmenter. Her bliver forløbets fokus fysikken bag måleinstrumenterne og mekanismen bag absorption og refleksion.

I modsætning til lys og lyd er vandbølgers bølgeegenskaber direkte sanselige, og har størrelser der er lettere at relatere til i hverdagen. Bølger på havet og ved stranden kan være rolige og dermed gode til at illustrere de fysiske størrelser der karakteriserer en idealiseret bølge, men de kan også være kaotiske og illustrere hvordan bølger som oftest optræder i praksis. Det kan være musik fra en højtaler eller lys fra solen.

Forløbet starter derfor ved stranden hvor den naturvidenskabelige metode danner rammen om studier af vandbølger, hvorefter vi går i laboratoriet og arbejder med de mere klassiske fysikforsøg.

Ved stranden introduceres bølgetyper, frekvens, periode, bølgelængde, amplitude og bølgehastighed.

I laboratoriet er der fremvisningsforsøg der illustrerer lyd- og lys fænomener og man kan vælge mellem ét eller flere af følgende elevforsøg:

  • Lydens hastighed
  • Bestemmelse af farvernes bølgelængder.
  • Diffraktion og interferens.
  • Lysets brydning – eftervisning af brydningsloven
  • Øjet og briller.

Aktiviteterne i dette forløb møder kernestoffet på fysik C og B i gymnasiet og følgende fælles mål for fysik/kemi i grundskolen :

  • Viden om bølgetyper, lyd- og lysfænomener og kan undersøge lyd, lys og farver.

Nederst på siden findes to lærervejledninger hvor aktiviteterne med hhv. stranden og laboratoriet kan downloades. De kan bruges til at danne et overblik eller til egen brug.

Skriv eller ring til Brian på bss@faaborg-gym.dk / 51940535.

Downloads